Contact direct:

Tel: 0734.706.747

office@byrontravel.ro

Tara
Oras/Statiune
Tip
Transport
Categorie hotel
Pret

Insula de smarald - Thassos

Print

 

Thassos, "insula de smarald", este situata in golful Kavala, in partea nordica a Marii Egee si este cea mai apropiata de Grecia continentala (8 km).

 

Thassos nu se afla la distanata prea mare de Keramoti si de estuarul raului Nestos. In partea ei cea mai intinsa, insula masoara 22 km de la est la vest si 26 km de la nord la sud. Are o circumferinta de aproximativ 100 km, fiind mai mica decat Rodos si mai mare decat Samotraki.

 

Exista o sosea principala ce inconjoara insula de jur imprejurul coastei si alte sosele mai mici care duc la asezarile din munti.

 

Litoralul este stancos inspre est si vest si nisipos inspre nord si sud. Thassos este o insula muntoasa. Cel mai inalt varf este Ipsarion (aproximativ 1.127 m inaltime), la care se poate ajunge usor datorita drumurilor forestiere. Thassos este acoperita de paduri dese de pini, brazi, stejari si platani. Padurile se intind pe aproximativ 9/10 din suprafata insulei, iar de-a lungul litoralului cresc maslini. Pinii cresc pana la tarm, iar lemnul lor este una din sursele principale de venit ale thassienilor.

 

Clima este blanda si sanatoasa. In timpul lunilor de vara, cu cateva exceptii, este cald, iar iarna nu este foarte frig. Hipocrate, care a fost considerat inca din antichitate "parintele medicinei" ne-a lasat date valoroase despre climatul insulei. In una din cartile sale afirma ca in Thassos "in general iarna se aseamana cu primavara". Si asa a ramas pana azi. Temperatura medie anuala este de 17.2 grade C, iar temperatura medie vara este de 23.4 grade C (in Iulie). Subsolul insulei Thassos este bogat, fiind cunoscut inca din antichitate pentru mineralele sale. Insula este renumita pentru marmura alba ca zapada, care este cea mai alba marmura din lume.

 

Thassos a fost locuita inca din timpuri stravechi. In diferite siteuri arheologice de pe insula au fost gasite unelte din perioada neolitica asemanatoare cu cele descoperite in Troia, Limnos si Samothraki. Thassos a fost mentionata prima data de Herodot, parintele istoriei. El afirma ca insula si-a luat numele de la Thassos, primul locuitor al insulei. Conform mitologiei Greciei antice, prima persoana care ar fi pasit pe isula ar fi fost Thassos, in cautarea surorii lui, Europa, care fusese rapita de Zeus. A fost incantat de climatul bland si de vegetatia luxurianta a insulei si, intrucat nu se putea intoarce acasa fara Europa, a renuntat si s-a stabilit aici pe insula care de atunci ii poarta numele. Grecii au venit pe insula din Paros in jurul secolului 7 I. Hr. Si din perioada aceasta au fost gasite sculpturi frumoase si ceramica. Pana in secolul 6 D. Hr. locuitorii insulei au devenit din ce in ce mai numerosi, iar pe meleagurile Macedoniei si Traciei s-au stabilit colonii apartinand insulei Thassos.

 

Astazi aproximativ 18 000 de thassieni traiesc in mai mult de 31 de sate si asezari din Thassos. Principalele ocupatii ale locuitorilor din Thassos, in afara de turism, sunt legate de exploatarea carierelor, cresterea albinelor, pescuit si olarit. In plus, thassienii produc ulei de masline, ouzo si vin. Defapt, Thassos este renumita pentru marmura alba ca zapada, uleiul de masline, mierea si vinul produse aici. Vinul din Thassos este considerat unul dintre cele mai bune din Grecia. Regina Egiptului (Cleopatra) trimitea barci in fiecare an pentru a aduce vinul din Thassos in Egipt. Se spunea ca zeii din Olimp beau numai vinurile din Thassos.

 

Capitala insulei este Limenas sau Thassos. Inca din antichitate Limenas a fost cel mai important oras al insulei. Limenas este centrul administrativ si comercial al insulei Thassos. Aici sunt foarte multe hoteluri, restaurante, magazine, banci, oficii postale si statia de autobuz. De asemenea orasul Thassos reprezinta un mare interes din punct de vedere arheologic, atat pentru ruinele care nu au fost acoperite de pamant, cat si pentru descoperirile care sunt expuse in muzeul de aici. Muzeul de Arheologie din Thassos este unul dintre cele mai bogate din Grecia de Nord. Aici puteti admira o colectie unica de antichitati datand din secolul al 7-lea I.Hr. pana in secolul al 7-lea D. Hr. Muzeul de Arheologie din Thassos nu este singurul muzeu pe care il puteti vizita pe aceasta insula. De mare interes sunt muzeele folklorice si Muzeul Polygnotos Vagis din Potamia. Zone arheologice interesante pot fi vazute si in Alyki (ruinele antice Bizantine) si Kastro (aici oasele mortilor mai sunt si acum pastrate intr-o capela).

 

Insula Thassos are plaje frumoase pe toata intinderea tarmului. Unele dintre ele sunt organizate si aglomerate, in timp ce altele sunt destul de linistite. Toate plajele sunt deosebit de frumoase, cu apa limpede si nisipul fin. Cele mai frumoase plaje sunt Golden Beach si Paradise Beach (nudisti). Alte plaje care merita vazute sunt Alyki, Skala Prinos, Tripiti Beach, Psili Ammos sau Potos Beach.

 

Locuitorii insulei au pastrat traditiile mostenite din generatie in generatie. Unele dintre obiceiurile care au mai ramas si astazi sunt festivalurile care au loc in cinstea sfintilor. Thassienii sunt oameni foarte religiosi si au construit multe biserici si manastiri pe insula. Unele dintre cele mai importante sunt: Manastirea Sf. Panteleimonas in Kazaviti, Manastirea Archangelos langa Alyki, Biserica Panaghia = Fecioara Maria in orasul Panagia, Biserica Sfantului Anargyri in Kallirachi sau bisericile Sf. Demetrios si Sf. Paraskevi in Theologos.

 

 

In afara de faptul ca insula Thassos este un loc cu o istorie fascinanta si de o frumusete naturala rara, poate de asemenea sa ofere turistilor tot ce au nevoie pentru o sedere perfecta si cu adevarat de neuitat. Pe insula sunt foarte multe hoteluri, precum si bungalouri, vile si campinguri.

 

Mai mult, locuitorii ofera cazare in propriile case. Thassos este renumita pentru preparatele din peste, friptura de capra si dulciurile preparate aici. Un alt preparat traditional este "paterika" si este facut din frunze mari de varza, gatite cu rosii, ulei de masline si ceapa. Pe insula sunt multe restaurante si taverne unde turistii se pot bucura de traditionalele "seri grecesti" cu specialitati locale.

 

Noaptea toate barurile, cluburile si discotecile sunt pline, in special in Limenas, Limenaria si Potos. Insula Thassos este o adevarata comoara pentru Grecia. Spre deosebire de celelalte insule grecesti, are mult mai mult de oferit in afara de plaje frumoase si apa limpede. Pasteraza cu adevarat cultura si traditiile grecesti care s-au pierdut in majoritatea insulelor grecesti, dupa ce au devenit centre turistice. Thassos are de asemenea o istorie bogata si siteuri arheologice raspandite pe toata insula.

 

Un motiv important pentru a alege Thassos pentru vacantele dumneavoastra este faptul ca este singura insula suficient de aproape de Grecia continentala, incat sa va puteti permite sa faceti excursii in multe alte orase frumoase din Grecia de nord (Macedonia).

 

 

 

Mitologia insulei Thassos

 

Conform mitologiei Greciei Antice, una din numeroasele aventuri amoroase ale lui Zeus (cel mai mare zeu al grecilor antici) a dus la decoperirea insulei.

 

Intr-o zi de primavara Zeus s-a prefacut in taur, a rapit-o pe Europa si a dus-o in Creta. Acolo, prin uniunea sacra dintre cei doi, s-au nascut trei fii: Minos (celebrul rege al Cretei) Rhadamanthys (inteleptul legiuitor) si Sarpedon (primul rege din Lycia ).

 

Fenicienii nu au tolerat rapirea Europei iar regele Agenor (regele Feniciei si tatal Europei) a organizat o expeditie pentru a-si gasi fiica si a o aduce acasa. Expeditia a fost condusa de fii lui, Phoenix , Cilix si Cadmus (fratii Europei) si Thasos (care a fost fie baiatul, fie nepotul lui Agenor - astazi este imposibil sa intelegem al cui fiu era Thasos , intrucat legendele despre el sunt fie foarte vechi, fie nu sunt suficient de exacte). Regele Agenor le-a ordonat sa o caute pe Europa in lung si-n lat si sa nu se intoarca decat daca o gasesc. Si in timp ce Zeus si Europa se bucurau de dragostea lor in Creta, fiii lui Agenor mergeau pana la capatul pamantului pentru a-si gasi sora.

 

Phoenix a pornit spre sud. Cilix a mers spre nord pana a ajuns intr-o zona fertila, peste care a devenit rege: de atunci, zona s-a numit Cilicia . Dupa ce a mers pe insulele grecesti, Cadmus si-a continuat cautarile in zona continentala a Greciei. A vizitat oracolul lui Apollo din Delphi si a cerut sfatul Pythiei. Desi i-a urmat sfatul, nu a reusit sa o gaseasca pe Europa. Apoi Cadmus a contruit un oras si i-a dat numele de Teba.

 

In timpul cautarilor, Tahsos a ajuns la un moment dat pe aceasta insula. A fost incantat de climatul bland si de vegetatia luxurianta a insulei si, intrucat nu se putea intoarce acasa fara Europa, a renuntat si s-a stabilit aici pe insula care de atunci ii poarta numele. Herodot, marele istoric antic, este categoric in aceasta privinta. El spune ca "insula poarta acum numele fenicianului aceluia, Thasos ".

 

Un alt mit (care probabil a aparut de la locuitorii insulei Paros dupa ce s-au stabilit in Thasos) spune ca Hercule le-a dat aceasta insula lui Sthenelos and Alcaios, cei doi fii ai regelui Androgeus din Paros .

 

 

 

Oricum, Thasos a fost primul locuitor al acestei insule care ii poarta numele. Totusi sunt alte surse care mentioneaza originea numelui insulei si probabil sunt chiar mai credibile. Unii poeti si scriitori antici o numesc "Aeria" datorira brizei racoroase de vara. A fost numita si "Aethria" pentru cerul senin, "Chrisi" pentru aurul din mine, sau "tarmul demetrei" pentru fructele consistente si rare. Conform unei alte surse, etimologia numelui " Thasos " este asociata cu "Drosos" (=racoros) datorita padurilor dese pe care le avea in antichitate si continua sa le aiba si azi. Altii asociaza numele insulei cu niste cuvinte referitoare la vreme, cum ar fi Asos, Kosos, Vrastoi.

 

Credinta religioasa a thasienilor, precum a tuturor grecilor, se concentra asupra celor 12 zei ai Olimpului. Totusi, patronul insulei era Heracle, un nume care e posibil sa nu vina de la semizeul grecilor Heracle (Hercule), ci de la zeul fenician Melkarth. Onoruri deosebite erau aduse zeului marilor, Poiseidon, si zeitei vanatorii, Artemis.

 

Dionis, zeul vinului, impreuna cu Satyrs, Silenoi si Maenads, erau venerati in cadrul unor ritualuri cu caracter de orgie.

 

Istoria Thasosului

 

Parintele istoriei, Herodot, spune insa ca feonicienii deja se stabilisera aici cu multi ani inainte. Conform lui Herodot, insula isi ia numele dupa fiul regelui feonicean Arginor, care se numea Thassos. Conform mitologiei, acesta a ajuns pe insula in cautarea surorii sale Europa, care a fost rapita de Zeus.

 

Dupa secolul 5 i.C. statul elen Thassian a cunoscut o perioada de prosperitate si si-a castigat titlul Athena Nordului.

 

Urmarind sa exploateze resursele de aur din ale muntelui Paggeo, Thaseenii au pus bazele localitatii Krinides, in 360 i.C..

 

20 de ani mai tarziu insa, Thassos a fost ocupata de Philip al-2-lea si anexata statului macedonean.

 

Romanii care au venit dupa macedoneni in 197 i.C., au fost primiti ca eliberatori, deoarece legiunile acestora nu au distrus, ci au contribuit la reinceperea activitatilor comerciale si au acordat privilegii noi locuitorilor.

 

In drum spre Philippi, Apostolul Paul a trecut pe langa tarmul insulei, si probabil a debarcat pe aceasta pentru a raspandi primele samante ale Crestinitatii.

 

A urmat o perioada lunga, in care Thassos a devenit marul de discord pentru multe popoare cotropitoare. 2 ani dupa caderea Constantinopolului, a ajuns in cele din urma in mainile otomanilor.

 

In 1813 Vizierul Egiptului Mohamed Ali a devenit proprietarul insulei Thassos, lucru ce a marcat inceputul unei perioade noi perioade de prosperitate pentru insula.

 

In timpul anilor in care insula s-a aflat sub ocupatia acestuia, a fost creata o oaza de libertate pentru locuitori, care a fost distrusa din nou in 1902 cand Thassos a revenit sub dominatia turcilor pentru a fi in cele din urma eliberata de amiralul Pavlos Kountouriotis.

 

Insula a fost integrata in Republica Elena in anul 1912.

 

Alte oferte recomandate:

Club Vila Bran Resort | Craciun Bran

Club Vila Bran Resort | Craciun Bran

CRACIUN CLUB VILA BRAN 3*** BRAN Descriere generala: Club Vila Bran (...)

de la:
150 EURO

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Wolf | Craciun Bran

Hotel Wolf | Craciun Bran

CRACIUN HOTEL WOLF 1 3*** & WOLF 2 4**** BRAN HOTEL WOLF 1 3*** Amplasare (...)

de la:
1162 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Mistral Resort | Craciun Bran

Hotel Mistral Resort | Craciun Bran

CRACIUN HOTEL MISTRAL RESORT 3*** BRAN MOIECIU     Amplasare: (...)

de la:
1005 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Palace | Craciun Sinaia

Hotel Palace | Craciun Sinaia

CRACIUN HOTEL PALACE 4**** SINAIA   Adresa: Str. Octavian Goga nr (...)

de la:
655 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Rina | Craciun Sinaia

Hotel Rina | Craciun Sinaia

CRACIUN HOTEL RINA 3*** SINAIA Descriere generala: Hotelul RINA SINAIA (...)

de la:
852 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Caraiman | Craciun Sinaia

Hotel Caraiman | Craciun Sinaia

CRACIUN HOTEL CARAIMAN 2** SINAIA Amplasare Hotelul este situat la (...)

de la:
437 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel International | Craciun Sinaia

Hotel International | Craciun Sinaia

CRACIUN HOTEL INTERNATIONAL 4**** SINAIA Adresa: Str. Avram Iancu nr. (...)

de la:
1557 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Rina Tirol | Craciun Poiana Brasov

Hotel Rina Tirol | Craciun Poiana Brasov

CRACIUN HOTEL RINA VISTA/TIROL 3*** Localizare: In centrul statiunii (...)

de la:
315 EURO

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Escalade | Craciun Poiana Brasov

Hotel Escalade | Craciun Poiana Brasov

Craciun Hotel Escalade 4**** Poiana Brasov Localizare: Hotel Escalade (...)

de la:
744 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Rozmarin | Craciun Predeal

Hotel Rozmarin | Craciun Predeal

CRACIUN 2013 HOTEL ROZMARIN 4**** Descriere generala: Hotel Rozmarin (...)

de la:
299 EURO

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Orizont | Craciun Predeal

Hotel Orizont | Craciun Predeal

CRACIUN HOTEL ORIZONT 4**** PREDEAL   Adresa:  Str.Trei Brazi, (...)

de la:
750 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum

Hotel Cabana Schiorilor | Craciun Predeal

Hotel Cabana Schiorilor | Craciun Predeal

HOTEL CABANA SCHIORILOR 4****   Predealul ramane una dintre destinatiile (...)

de la:
1350 RON

Indicativ oferta: 19

Rezerva acum