Contact direct:

Tel: 0734.706.747

office@byrontravel.ro

Tara
Oras/Statiune
Tip
Transport
Categorie hotel
Pret

Esti Aici: » Byrontravel » informatii» Ski Bulgaria | Ski Bansko

Ski Bulgaria | Ski Bansko

Ski Bulgaria | Ski Bansko | Ski Borovets | Ski Pamporovo

 

Bulgaria ocupa o portiune din estul peninsulei Balcanice, învecinându-se cu cinci tari—cu Grecia si Turcia la sud, cu Macedonia si Serbia la vest si cu România la nord.

Muntii Balcani sunt dispusi într-un lant de la est la vest prin centrul tarii. Sud-vestul muntos are doua masive muntoase—Rila si Pirin, care marginesc Muntii Rodopi catre est, munti mai mici dar mai întinsi.În Bulgaria se afla cel mai înalt punct din peninsula Balcanica, Musala, la 2.925 m

Bulgaria devine o destinatie din ce in ce mai cautata de turisti, oferind cele mai bune servicii in cele 3 mari statiuni de ski: Bansko, Borovets si Pamporovo.

Bansko este cea mai moderna statiune de ski din Bulgaria, bucurandu-se de cel mai bun centru de ski din Europa centrala si de Est.

Bansko
se bucura de zapada din plin, avand cel mai lung sezon de ski (de la jumatatea lui decembrie la jumatatea lui mai). In ultimii ani, statiunea a fost supusa unei masive investitii, construindu-se noi hoteluri si multe facilitati pentru iubitorii de ski.
Orasul Bansko este situat in apropierea raului Glazane (afluentul raului Mesta), in partea nord-estica a piciorului Pirin, chiar sub cea mai inalta si mai frumoasa parte a muntelui.
Este situat la 160 km de capitala Sofia si la numai 6 km de Razlog. Gratie facilitatilor excelente pentru ski combinate cu arhitectura unica a orasului, Bansko s-a transformat intr-una dintre destinatiile favorite pentru ski si snowboard. Orasul Bansko este situat la 925 m altitudine, iar zona de ski se intinde intre 2.000 si 2.600 m altitudine.
Muntele Pirin are un character predominant alpin, iar varful cel mai inalt este Vihren – 2914m. ( mai inalt decat Vf Moldoveanu din Carpatii Romanesti )

Ski Bansko - Partiile de ski sunt situate in doua centre principale: Chalin Valog (1.100 – 1.600 m) si Shiligarnika (1.700 – 2.500 m). Aceste 2 zone se afla la aproximativ 10 km in susul orasului, pe coastele nordice ale muntelui Pirin si sunt usor accesibile (25 min. cu telecabina din Bansko).

Ski Bansko - Lungimea totala a partiilor este de 65 km. Desi statiunea este cunoscuta in intreaga lume de numai 10 ani, ea poate oferi o multime de lucruri turistilor care o vor vizita. 
Sezonul de ski se prelungeste destul de mult, gratie celor 44 de tunuri de zapada care asigura zapada pe majoritatea costelor muntelui Pirin. In plus, exista si 12 vehicule care se ocupa cu intretinerea partiilor. Partiile din statiune sunt variate si se potrivesc oricarui tip de schior.
Iubitorii de snowboard se pot bucura de primul parc de distractii din Balcani, unde vin turisti din lumea intreaga, manati de pasiunea sporturilor extreme.
Urcarea pe partii este asigurata turistilor de 8 telecabine Dopplemayer cu scaune, 4 telescaune Dopplemayer, 3 telescaune Poma, 7 teleschiuri si 10 teleschiuri pentru copii.
Lungimea totala a echipamentului de instalatii pe cablu din statiune este de 26 km. Accesul catre instalatiile pe cablu se face pe baza unei cartele destul de ieftine de la SkiData. Turistii se pot informa non – stop in legatura cu conditiile atmosferice, cu ajutorul panourilor situate la statia de plecare cu telecabina.
Statiunea are partii de slalom si slalom urias, dar si partii neamenajate cu o lungime totala de 5 km. Mai exista inca o partie de ski, numita Rollbahn, cu o lungime totala de 3 km, situat la 2 km de statiune.
Statiunea ofera un bonus schiorilor: partia cu nocturna, care se intinde de la Banderishka Polyana pana in oras, avand o lungime de 7 km. Nocturna functioneaza intre orele 18.30 si 21.30 pe mai multe piste special amenajate.

Altitudinea statiunii: 925 m.
Cea mai inalta partie de ski: 2.600 m.
Lungimea totala a partiilor de ski: 65 km.
Partia cea mai lunga: 7 km.
Orientare versanti:  nord.

 

 

Obiective turistice Bansko

Ski Bansko - Parcul National Pirin
Parcul National Pirin acopera cea mai mare din Muntii Pirin, situati în sud-vestul Bulgariei. Este unul dintre cele trei parcuri nationale din Bulgaria.
În hotarele Parcului se afla doua rezervatii naturale: Baiovi Dupki - Djindjiritsa, care este una dintre cele mai vechi rezervatii din Bulgaria si rezervatia Iulen. Rezervatia Dupki - Djindjiritsa face parte din reteaua de rezervatii ale biosferei aflate în programul „Omul si biosfera” aflate sub protectia UNESCO.
În 1983 parcul a fost declarat ca fiind unul din teritoriile de importanta universala din Europa.
Parcul se caracterizeaza printr-un relief specific si un univers unic de plante si animale.

Ski Bansko - Biserica Maicii Domnului din Bansko
Biserica Maicii Domnului din Bansko a fost construita în jurul secolelor XVI - XVII pe fundatiile unei biserici medievale, distrusa probabil în timpul invaziei otomane. Despre acest lucru dau marturie zidurile descoperite, cu grosimea de aproximativ 1,2 m., precum si blocurile de piatra întrebuintate a doua oara la constructia actualei biserici. Pe câteva dintre ele pot fi vazute inscriptii dispuse vertical (pe peretele de nord).
Biserica poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului" si a fost ridicata înainte ca Bansko sa devina sat. Bansko era atunci format din cinci catune împrastiate pe înaltimile muntilor, doar unul dintre ele fiind la picioarele muntilor – catunul Buga. Astazi biserica se afla în cimitirul orasului Bansko.
Din unele izvoare vechi reiese ca aceasta este prima biserica construita în regiune si era în întregime înconjurata de pini, care serveau drept protectie. Un fapt interesant despre aceasta biserica veche este acela ca constructia ei a fost abordata într-un mod atipic pentru constructia de biserici. Aici prima a fost ridicata cladirea principala a bisericii si apoi a fost adaugat altarul.
Unicitatea bisericii este completata de catapeteasma sculptata. Lucrata cu o rabdare exceptionala pentru detaliu atingând perfectiunea, profesorul Bozhkov l-a numit pe autorul ei "Mos Rabdare”. Mesterul care a realizat-o a ramas anonim, dar se presupune ca este opera unui mester al scolii din Debar. Numai acolo se întâlnesc rafinamentul si tehnica utilizate în realizarea acestei catapetesme. Icoanele exceptionale au fost identificate ca fiind opera lui Toma Vishanov-Molera, fondatorul Scolii de Arta din Bansko.
Din nefericire, pe 7 septembrie 1958 biserica a ars. Un fapt interesant este ca focul s-a stins singur, dar crucea si mare parte din catapeteasma au ars. Icoanele au suferit si ele de pe urma incendiului si au nevoie de restaurari. Numai doua dintre icoane au ramas neatinse de foc. Acestea sunt icoanele Sfântului Ioan din Rila si a Fecioarei Maria.
Prin istoria sa îndelungata Biserica Adormirea Maicii Domnului este considerata ca fiind una dintre cele mai importante obiective ale orasului Bansko.

Ski Bansko - Biserica Kopana, regiunea Bansko
Biserica Kopana este un mic paraclis improvizat, cu vestigii pastrate din paraclisul Sfintei Treimi, în apropierea unui pin negru secular, sub ale carui radacini iesite la suprafata pamântului se pot adaposti mai multe persoane. Din pacate, pinul secular nu mai exista întrucât a cazut sub propria greutate la data 15 august 2010 (Praznicul Nasterii Maicii Domnului). Dendrologii cred ca acesta este un brad argintiu Doklyuv si are vârsta de aproape 500 de ani.

Ski Bansko - Pinul lui Baykushev
În luna august a anului 1897, la recomandarea regelui Ferdinand, silvicultorul Konstantin Baykushev a fost trimis sa exploreze padurile din muntii Pirin, Pelister si Athos. Patriarhul  padurilor bulgaresti este descoperit în timpul acestei calatorii. Pinul a supravietuit ca prin minune unui incendiu devastator si l-a impresionat pe silvicultor prin subarboretul tânar natural. Dimensiunile lui aproximative sunt: înaltime 26 m, diametrul de 2,2 m si 7,8 m circumferinta.
Pinul lui Baykushev este din soiul pin negru (Pinus leucodermis). Este situat în apropierea cabanei Banderitsa, lânga drumul de la Bansko la Vihren. Vârsta sa este estimata la mai mult de 1300 de ani, ceea ce îl face sa fie cel mai vechi arbore conifer din Bulgaria si unul dintre cei mai vechi copaci din lume. Înca de la descoperirea pinului silvicultorul Baykushev i-a stabilit vârsta prin intermediul unui burghiu Presler, adus special din Germania.

Ski Bansko - Vârful si lacul Bezbog
Lacul Bezbog este situat în depresiunea circulara Bezbog, la est de vârful Bezbog, alaturi de  alte trei lacuri mici, aproape secate. Este cel mai mare lac din regiunea Polejan si din muntii Pirin. Lânga el se afla cabana Bezbog. Lacul se afla la o altitudine de 2239 de metri, suprafata lui este de 19 ari, si dimensiunile între 225 si 125 de metri. Adâncimea este de 7 metri. Din el izvoraste râul Bezbog. Uneori în lac cad avalanse.
Pâna la lac, cel mai usor se ajunge cu telescaunul de la cabana Gotse Delchev. Acesta se afla la poalele vârfului Bezbog, vârf stâncos de granit, în mare masura acoperit cu jneapan si ienupar. Pâna în vârf se urca pe o poteca îngusta, care serpuieste printre jneapani si poate sa rataceasca pe turistii neatenti la placutele indicatoare de traseu Vârful poate fi cucerit si din sud, adica din curmatura dinspre vârful Polejan, unde nu sunt arbusti, iar urcarea se face pe nesimtite. În vârf s-a format o camera de piatra, de care este legata legenda numelui Bezbog.
Zeul Perun avea o fiica frumoasa, care traia în apropierea lacurilor Samodivski, dar în depresiunea vecina traia zeul Bes, care a hotarât sa o rapeasca pe frumoasa. Fratele ei, Djengal, a aflat de intentiile acestuia si l-a fugarit pâna când l-a ajuns din urma pe vârful Bezbog. Acolo l-a ucis si i-a acoperit trupul cu pietre. Camera din vârf creaza tocmai acesata impresie.
Exista si o alta explicatie pentru numele pe care vârful îl poarta (Bezbog = fara Dumnezeu ), si anume, aceea ca în timpul ocupatiei turcesti, aici au fost ”macelarite pagâneste„fecioare care spalau rufele la lac.
Mai exista o legenda cu privire la numele vârfului. Din câmpia Razlog se mergea catre judecatorul din Melnik, orasul resedinta de ocolie din Bulgaria de Sud, prin muntele dinspre Dobriniste. Era cunoscuta cale a vinului. Pe acest drum turcii îi duceau pe bulgarii care nu se supuneau sultanului si a conducatorilor turci. Pentru a nu trebui sa traverseze întregul munte, când ajungeau la lacul Bezbog, la poalele vârfului Bezbog, îi împuscau de la spate si spuneau, la întoarcere, ca arestatii au încercat sa evadeze. De aceea regiunea poarta acest nume.

 

Hoteluri Ski Bansko

 

HOTEL

CATEGORIE

HOTEL

STATIUNE TIP MASA
 HOTEL KEMPINSKI GRAND ARENA 5* BANSKO  MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
HOTEL PREMIER LUXURY BANSKO 5* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE

HOTEL PANORAMA RESORT

4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE / ALL INCLUSIVE
 HOTEL ST. GEORGE SKI & SPA 4* BANSKO MIC DEJUN / ALL INCLUSIVE
 HOTEL FLORIMONT CASA 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL MOLERITE 4* BANSKO ALL INCLUSIVE
 HOTEL NARCIS SPA 4* BANSKO  
 HOTEL VIHREN PALACE 4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
HOTEL BELVEDERE HOLIDAY CLUB 4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE / PENSIUNE COMPLETA
HOTEL VILLA ROKA 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
HOTEL TANNE 4* BANSKO  
HOTEL PIRIN 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL PARK GARDENIA 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL ORPHEY 4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL STRAZHITE 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL PERUN LODGE 4* BANSKO  MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL BULGARIA 4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL BEST WESTERN FLORIMONT CASINO & SPA 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL EVELINA PALACE 4* BANSKO MIC DEJUN
 HOTEL SPA EMERALD 4* BANSKO  
HOTEL BANSKO SPA & HOLIDAYS 4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL LUCKY 4* BANSKO MIC DEJUN
 HOTEL SAINT IVAN RILSKI 4* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL LION 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL BANDERITSA 4* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL APT EAGLE'S NEST 3* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN
 HOTEL KASHTA VIEN 3* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL PIRIN PLACE 3* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN
 HOTEL MOUNTAIN PARADISE 3* BANSKO  
 APARTAMENTE BELMONT 3* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL ROYAL TOWERS 3* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE 
 HOTEL POLARIS INN 3* BANSKO  
HOTEL KAPHOUSE 3* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL ICEBERG 3* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
HOTEL KRALEV DVOR 3* BANSKO  
HOTEL MURA 3* BANSKO MIC DEJUN
 HOTEL ASEVA KASHTA 3* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL CASA KARINA 3* BANSKO DEMIPENSIUNE
 HOTEL LINA 3* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 APARTAMENTE MONTVIEW LODGE 3* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 APARTAMENTE MONT BLANC 3* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE 
 HOTEL GRAND MONTANA 3* BANSKO MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 APARTAMENTE SNOWPLOUGH 2* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE
 HOTEL NORTHERN STAR 2* BANSKO FARA MASA / MIC DEJUN / DEMIPENSIUNE 

 

 TRASEU RUTIER BUCURESTI - BANSKO 540 KM (8 ore)


View Larger Map

HARTA BANSKO


View Larger Map