Contact direct:

Tel: 0734.706.747

office@byrontravel.ro

Tara
Oras/Statiune
Tip
Transport
Categorie hotel
Pret

Esti Aici: » Byrontravel » Footer» Recomandari Politia de Frontiera

Recomandari Politia de Frontiera

Inainte de plecarea in strainatate, contactati ambasada statului in care veti efectua calatoria, precum şi

ambasadele tarilor de tranzit pentru obtinerea de informatii suplimentare referitoare la legislatia locala. De asemenea, conditiile speciale de calatorie in statele de destinatie pot fi aflate de la reprezentantele diplomatice romaneşti din strainatate. 

Pentru Turcia – cetatenii romani pot calatori, pentru o perioada de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni, fara viza, in baza paşaportului diplomatic, de serviciu sau simplu dar cu respectarea condiTiilor de calatorie generale. 

Pentru Egipt - cetatenii romani pot calatori doar in baza unei vize obtinuta de la reprezentanta diplomatica a statului egiptean.  Viza turistica se poate obtine la aeroport, contravaloarea colantului de viza fiind achitata pe loc. Titularii de paşapoarte dipomatice şi de serviciu au obligatia sa obtina vizele de intrare in prealabil, de la un oficiu consular egiptean. Pentru aceste categorii de persoane vizele nu pot fi obtinute la aeroport.

 

Conditii generale de calatorie in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen şi Spatiului Economic European

Cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen şi Spatiului Economic European, in urmatoarele conditii: 

• la trecerea frontierei, prin punctele de trecere deschise traficului international, se legitimeaza cu cartea de identitate sau paşaportul valabile (vezi lista statelor care permit intrarea in tara pe baza cartii de identitate); 

• nu se afla in niciunul din cazurile de limitare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate. 

Ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, romanii beneficiaza de un control minim la trecerea frontierei, ce consta intr-o verificare rapida şi imediata a documentelor de calatorie pentru stabilirea identitatii.

Controlul se efectueaza pe culoarul (culoarele) special amenajat - pentru cetateni U.E. si S.E.E. - iar, la final, Politia de Frontiera nu aplica, in documentul de calatorie, ştampila de intrare / ieşire in/din tara.

Intr-o maniera aleatorie ori in baza unor analize de risc, politiştii de frontiera pot efectua controale mai riguroase/suplimentare asupra persoanelor şi mijloacelor de transport/obiectelor acestora, respectandu-se intotdeauna prevederile legislatiei in vigoare.

Daca se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de ieşire din tara, şeful punctului de trecere a frontierei dispune intreruperea calatoriei. 

Membrii de familie ai cetatenilor romani, care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene, pot ieşi de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil şi a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea vizei este desfiintata in conditiile legii.

Membrul de familie care nu este cetatean al Uniunii Europene, dar este in posesia unui document valabil, care atesta rezidenta pe teritoriul unui stat membru (in calitate de membru de familie al unui cetatean U.E.), este scutit de obligativitatea obtinerii unei vize. 

In cazul cetatenilor romani minori, ieşirea din tara se face cu respectarea prevederilor Legii 248/2008.  Polita de Frontiera Romana recomanda respectarea termenului de şedere in statele de destinatie, precum şi documentarea prealabila, la reprezentantele diplomatice ale acestor tari din Romania, cu privire la conditiile particulare de intrare şi şedere in fiecare dintre aceste state. 

Lista statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen şi Spatiului Economic European

• Cele 27 state membre ale  Uniunii Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru,

Danemarca, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Letonia,

Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord,

Romania, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. 

• Cele 25 state membre ale Spatiului Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia,

Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta,

Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. 

• Liechtenstein face parte din Spatiul Economic European. 

Lista statelor care permit intrarea pe baza cartii de identitate  

• Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania,

Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie,

Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.  Termenul legal de şedere.

Cetatenii romani - ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene - se bucura de dreptul comunitar al liberei circulatii. 

Conform Directivei 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la libera circulatie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii şi membrii familiilor acestora (art. 6,  alin. 1), romanii au "dreptul de şedere pe teritoriul altui stat membru pe o perioada de cel mult trei luni, fara nici o alta conditie sau formalitate in afara cerintei de a detine o carte de identitate valabila sau un paşaport valabil".

Pentru o şedere mai mare de trei luni, persoanele trebuie sa işi reglementeze situatia, in conformitate cu legislatia statului in care se afla. 

In tarile membre ale Spatiului Schengen, cetatenii romani au dreptul legal de şedere o perioada de 90 zile intr-un interval de 6 luni, potrivit articolului 20, paragraful 1, din Conventia de aplicare a Acodului

Schengen.  Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de şedere nu trebuie sa depaşeasca 90 zile, de la data primei intrari in Spatiul Schengen.

Dupa consumarea celor 90 zile, cetateanul roman are obligatia de a parasi Spatiul Schengen, putand reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrari. 

Definitii:

• persoanele care se bucura de dreptul comunitar al liberei circulatii sunt cetatenii Statelor Membre ale Uniunii Europene şi Tarilor Spatiului Economic European, precum şi membrii familiilor acestora, indiferent de nationalitatea acestora, care-i insotesc sau li se alatura; 

• cetatean al Uniunii Europene - orice persoana care are cetatenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;

• stat membru - stat membru al Uniunii Europene;

• membru de familie:

- sotul sau sotia; 

- descendentii in linie directa, indiferent de cetatenie, care nu au implinit varsta de 21 de ani sau  care se afla in intretinerea cetateanului Uniunii Europene, precum şi cei ai sotului/sotiei; 

• ascendentii in linie directa, indiferent de cetatenie, care se afla in intretinerea cetateanului Uniunii Europene, precum şi cei ai sotului / sotiei;

• drept de rezidenta - dreptul cetateanului Uniunii Europene de a ramane şi de a locui pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;

• rezident - cetatean al Uniunii Europene sau membrul de familie al acestuia care işi exercita dreptul la libera circulatie şi rezidenta pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii; 

• persoana aflata in intretinere - orice alt membru de familie, indiferent de cetatenie, care nu se incadreaza in definitia prevazuta la pct. 4 şi care, in tara de origine ori de provenienta, se afla in intretinerea sau gospodareşte impreuna  cu cetateanul Uniunii Europene ori se afla in situatia in care, din motive medicale grave, este necesara asistenta personala a acestuia; 

• partener - persoana care convietuieşte cu cetateanul Uniunii Europene, daca parteneriatul este inregistrat conform  legii din statul membru de origine ori de provenienta sau, in cazul in care parteneriatul nu este inregistrat, relatia de convietuire poate fi dovedita. 

Conditii generale de calatorie in statele pentru care nu este necesara viza de intrare

Statele in care cetateanul roman nu are nevoie de viza de intrare sunt: 

• Albania, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Bahamas, Barbados, Belize, Bosnia si Hertegovina,

Brazilia, Brunei, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Dominica, Republica Dominicana,

Ecuador, El Salvador, Fiji, Filipine, Georgia, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Israel, Japonia, Kiribati,

Macao, Macedonia - FYROM, Malaezia, Maroc, Mauritius, Mexic, Micronezia, Moldova, Monaco,

Muntenegru, Nicaragua, Noua Zeelanda, Paraguay, Peru, Saint Kitts & Nevis, Saint Vincent & Grenadine,

San Marino, Santa Lucia, Serbia, Seychelles, Sfantul Scaun, Singapore, Tanzania, Trinidad Tobago,

Tunisia, Turcia, Ucraina, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia.

Pentru a calatori in aceste state, la ieşirea din tara, trebuie sa detineti paşaportul valabil şi, de asemenea, sa indepliniti conditiile prevazute de legislatia in vigoare (vezi lista statelor care permit intrarea in Tara pe baza cartii de identitate). 

In tarile pentru care nu este necesara viza de intrare, cetatenii romani au dreptul legal de şedere, in fiecare stat in parte, o perioada de 30 - 90 de zile, intr-un interval de 6 luni (vezi Regimul calatoriilor cetatenilor romani in strainatate). 

Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de şedere efectuate nu trebuie sa depaşeasca 30 - 90 zile, de la data primei intrari in statul respectiv.  Va recomandam, inainte de plecarea in strainatate, sa contactati ambasada statului in care urmeaza sa va deplasati, precum şi ambasadele tarilor de tranzit, pentru obtinerea de informatii suplimentare privind conditiile particulare de intrare şi şedere prevazute de legislatia nationala.

Dupa consumarea perioadei legale de şedere, cetateanul roman are obligatia de a parasi teritoriul statului respectiv, putand reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrari.

Conditii de ieşire din tara pentru cetatenii romani minori:

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.  Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile şi sa indeplineasca obligatiile parinteşti fata de minor.

Politiştii de frontiera permit ieşirea din tara a unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri: 

• este titular al unui document de calatorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi calatoreşte insotit de ambii parinti

• este titular al unui document de calatorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi calatoreşte impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum şi cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte

Documente doveditoare ale decesului sunt: 

• certificat de deces valabil şi cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii; 

• hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;

• comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila. Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parinteşti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

• este titular al unui document de calatorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi calatoreşte impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva şi irevocabila;

• este titular al unui document de calatorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi calatoreşte insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta  o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva şi irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:

 acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;

 statul (statele de destinaTie);

 perioada in care urmeaza sa se desfaşoare calatoria;

 datele de identitate ale insotitorului respectiv;

 extrasul de cazier judiciar al insotitorului;

 documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfaşoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor şi o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in  conditiile legii, sa desfaşoare activitati de transport international de persoane).

Declaratia şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original şi in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza ieşirea din tara.

Insotitorul, care calatoreşte in strainatate impreuna cu un minor, are urmatoarele obligatii: 

• sa acorde ingrijire şi supraveghere minorului pe toata durata deplasarii; 

• sa nu abandoneze minorul; 

• sa nu incredinteze minorul altei persoane decat parintelui, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei prevazute in declaratie ori, in cazuri deosebite, autoritatilor straine competente in domeniul acordarii de asistenta şi protectie pentru minori;

• sa respecte scopul, ruta şi durata deplasarii mentionate in declaratie, cu exceptia situatiei cand exista acordul ulterior al acestora cu privire la schimbarile intervenite; 

• in cazul disparitiei minorului pe perioada deplasarii in strainatate, sa anunte de indata autoritatile competente de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, precum şi cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, solicitand eliberarea unei adeverinte in acest sens;

• sa informeze de indata ce este posibil cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, in cazul aparitiei unei situatii obiective de natura sa intrerupa calatoria, sa schimbe ruta, sa depaşeasca durata calatoriei indicate de parinti sau de reprezentantul legal;

• in cazul in care nu este posibila incredintarea minorului persoanei prevazute in declaratie, sa anunte imediat cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, in vederea reunificarii familiale a minorului sau, dupa caz, sa se reintoarca in Romania cu acesta. 

Minorul care calatoreşte in strainatate insotit de cel putin unul dintre parinti sau de reprezentantul sau legal nu poate fi incredintat de catre acesta unei persoane de pe teritoriul altui stat, atunci cand fata de minor s-a dispus masura educativa a libertatii supravegheate, in conditiile legii penale. 

Politiştii de frontiera vor intrerupe calatoria minorului, chiar daca sunt indeplinite conditiile mentionate anterior, in urmatoarele situatii: 

a) insotitorul este cetatean strain şi nu face dovada faptului ca are dreptul sa se reintoarca in Romania, deşi in declaratia parintilor sau, dupa caz, a reprezentantului legal, se mentioneaza ca minorul se va reintoarce impreuna cu acelaşi insotitor; 

b) insotitorul a savarşit anterior una dintre infractiunile urmatoare, cu exceptia cazului in care a fost reabilitat pentru aceasta infractiune: 

1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav; 

2. infractiuni privitoare la viata sexuala; 

3. cerşetorie; 

4. lipsire de libertate in mod ilegal; 

5. sclavie; 

6. prostitutie; 

7. proxenetism; 

8. infractiuni privind traficul de droguri sau precursori; 

9. infractiuni privind traficul de persoane şi infractiuni in legatura cu traficul de persoane; 

10. trafic de migranti; 

11. trafic de tesuturi sau organe umane; 

12. infractiuni de terorism.

c) insotitorul este cetatean strain şi paraseşte teritoriul Romaniei ca urmare a unei decizii de indepartare de pe teritoriul Romaniei, dispusa in conditiile legii, cu exceptia cazului in care este parinte al minorului şi exista acordul celuilalt parinte; 

d) insotitorului sau minorului i-a fost limitat, in conditiile prezentei legi, exercitiul dreptului la libera circulatie in strainatate pentru statul de destinatie ori pentru un stat care urmeaza sa fie tranzitat, in perioada in care urmeaza sa calatoreasca impreuna; 

e) insotitorul nu este persoana careia i-a fost incredintata de catre instanta supravegherea minorului, atunci cand fata de acesta s-a dispus masura educativa a libertatii supravegheate, in conditiile legii penale; 

f) minorul refuza sa iasa din tara, daca a implinit varsta de 14 ani. 

Politia de Frontiera Romana permite ieşirea din Romania a minorilor, fara prezentarea declaratiei, in urmatoarele situatii: 

a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei şi fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu condiTia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada şi statul  sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal; 

b) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada şi statul sau statele in care se vor desfaşura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti. 

In situatia in care politiştii de frontiera constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea 248/2005 pentru ca minorul sa iasa din Romania, vor intrerupe calatoria acestuia. 

Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti şi nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, se informeaza acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil.

In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politiştii de frontiera anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care initiaza procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii. 

Limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani la libera circulatie in strainatate

Cetatenilor romani le este garantat dreptul la libera circulatie, insa in situatia nerespectarii obligatiilor legale acestora le poate fi limitata exercitarea acestui drept in conditiile limitativ prevazute de Legea 248 din 20 iulie 2005. Limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani la libera circulatie in strainatate se poate face numai temporar, in cazurile şi in conditiile prevazute in lege şi consta in restrangerea sau, dupa caz, suspendarea exercitarii acestui drept.

RESTRANGEREA exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate reprezinta interdictia temporara de a calatori in anumite state, dispusa de autoritaTile competente romane, in condiTiile Legii 248 din 20 iulie 2005.

SUSPENDAREA exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate reprezinta interdictia temporara de parasire a teritoriului Romaniei, instituita de drept sau, dupa caz, de catre autoritatile competente, in conditiile Legii 248 din 20 iulie 2005.

Obligatiile cetatenilor romani pe perioada şederii in strainatate:

Pe perioada şederii lor in strainatate, cetatenii romani au urmatoarele obligatii: 

• sa respecte legislatia Romaniei şi sa nu desfaşoare activitati de natura sa compromita imaginea Romaniei ori care sa contravina obligatiilor asumate de Romania prin documente internationale; 

• sa respecte legislatia statului in care se afla, precum şi scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra şi, dupa caz, de a ramane pe teritoriul statului respectiv, in conditiile stabilite prin legislatia acestuia sau prin documentele internationale incheiate cu Romania;

• sa depuna toate diligentele in vederea acordarii de ajutor cetatenilor romani aflati in dificultate pe teritoriul statului pe care se afla, informand cu privire la astfel de situatii misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv; 

• in cazul stabilirii reşedintei sau a domiciliului  in strainatate, sa informeze cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei; 

• sa informeze cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei cu privire la orice schimbare intervenita in starea lor civila. 

Recomandari

Ce trebuie sa aveti in vedere la trecerea frontierei romane:

• verificati valabilitatea documentului de calatorie cu care intentionati sa tranzitati frontiera;

• documentati-va, in prealabil, la reprezentantele diplomatice din Romania ale statelor in care intentionati sa calatoriti, cu privire la conditiile particulare de intrare şi şedere;

• in cazul in care va aflati la volanul unui mijloc  de transport, care nu va apartine (proprietarul v-aimprumutat maşina şi nu va insoteste in excursie, maşina este in leasing, etc.), pe langa documentele maşinii, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra o procura legalizata din partea proprietarului / firmei de leasing, in care se exprima acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate

Nota: In cazul efectuarii unei calatorii in Turcia, conform informarii primite din partea autoritatilor turce cu privire la noile prevederi ale regimului importurilor temporare, persoanele care conduc autoturisme şi nu sunt proprietarele acestora vor putea intra cu mijlocul  de transport in aceasta tara, dupa prezentarea urmatoarelor acte traduse in limba turca:

pentru autoturismele personale - in afara imputernicirilor facute intre persoane fizice, autentificate la notariat, consulat sau ambasada - documentele trebuie avizate de instituTiile oficiale ale statutului de provenienta (vama, primarie, politie sau tribunal);

pentru autoturismele apartinand asociatiilor de automobilism din tarile membre ale International Alliance şi Federatiei Internationale de Automobilism, formelor de automobile sau altor persoane juridice vor fi prezentate imputerniciri care sa contina semnaturile şi acordul consiliului de administratie sau al proprietarului firmei respective;

pentru autoturismele inchiriate, se va prezenta contractul de inchiriere.

• pentru bunurile detinute (altele decat cele de uz  personal), pastrati documentele de provenienta (achizitionare) şi aveti in vedere respectarea prevederilor legislatiei vamale din Romania; 

• in cazul detinerii de armament şi munitii, aveti in atentie respectarea prevederilor Legii nr. 295/2004 actualizata; 

• NU UITATI: legislatia romana pedepseşte detinerea, traficul si consumul de droguri. 

Ce trebuie sa ştiti inainte de efectuarea unei calatorii in strainatate: 

• respectati termenul de şedere in statele de destinatie şi documentati-va, in prealabil, la reprezentantele diplomatice ale acestor tari din Romania, cu privire la conditiile particulare de intrare şi şedere in fiecare dintre aceste state;

• in cazul pierderii, furtului sau deteriorarii documentelor de calatorie trebuie sa reclamati aceasta situatie, in cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de politie sau jandarmerie din acea tara;

Autoritatea respectiva elibereaza o dovada din care rezulta ca evenimentul reclamat a fost luat in evidenta, document ce este necesar la reprezentanta diplomatica a Romaniei din acel stat, pentru eliberarea unui paşaport consular valabil pentru intoarcerea in Romania, precum şi in tara in vederea obtinerii altor documente. 

• in cazul expirarii paşaportului, adresati-va misiunii diplomatice a Romaniei din tara in care va aflati, care este abilitata sa efectueze prelungirea documentului;

• respectati legislatia tarii in care va aflati;

• pastrati toate documentele justificative ale cheltuielilor facute;

• aveti grija de propriile acte;

• luati asupra dumneavoastra numai strictul necesar şi doar banii de care aveti nevoie;

• depuneti banii şi valorile in seiful hotelului;

• pastrati biletele de avion intr-un loc sigur;

• lasati paşaportul in seiful hotelului şi retineti o fotocopie legalizata;

• nu treceti granita in maşina altcuiva, pentru ca nu stiti ce se afla in ea;

• nu va implicati in probleme legate de consumul şi traficul de droguri (in unele tari exista chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte);

• nu duceti pachete peste granita pentru alte persoane, pentru ca nu se ştie ce pot contine;

• tineti la indemana:

hartii cu trasee rutiere, ghiduri turistice cuprinzand reteaua hoteliera, obiective de vizitat, unitati de asistenta medicala, servicii publice;

medicamente de uz curent;

actele necesare deplasarii, iar, unde este cazul, fotocopii ale acestora;

• aveti in vedere: 

·         adresa şi telefoanele Ambasadei Romaniei din tara unde calatoriti;

·         principalele prevederi ale legislatiei tarii de destinatie şi de tranzit; 

·         regulile aeroportuare şi vamale; 

·         orarul mijloacelor de transport; 

·         obiceiurile şi modelul cultural al tarii de destinatie; 

·         expresii uzuale in limba tarii de destinatie şi tarilor de tranzit;

·         limbajul gestual, care difera de la un continent la altul şi, de multe ori, de la o tara la alta; 

·         insemnele personalului autoritatii de stat şi ale mijloacelor tehnice din dotare; 

·         semnalele vizuale utilizate de fortele de ordine din tara respectiva; 

·         modul de utilizare a diferitelor servicii publice; 

·         prognoza meteo pentru zona vizitata; 

·         interdictiile privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare in tarile de tranzit, precum şi folosirea sau consumul acestora (de exemplu, in unele tari exista reguli stricte privind introducerea de tigari şi alcool, precum şi comercializarea acestor produse); 

·         valabilitatea permisului de conducere pentru perioada şi tara in care te deplasezi; 

·         regulile de circulatie ale tarii respective